Pestovanie viniča

 

      „Dráma „ úrody hrozna sa každoročne opakuje a každý pestovateľ sa modlí, aby bol ušetrený mrazov, krupobitia alebo pretrvávajúceho dažďa, ktorý môže spôsobiť katastrofu.

Fázy pestovania viniča:

 
PUČANIE – s príchodom jari sa puky na viniči začínajú otvárať. Výhonky a listy sa vyvíjajú rýchlo a menia mŕtvo vyzerajúci vinič na zelený. Odrody, ktoré pučia skoro na jar, sú vystavené väčšiemu nebezpečenstvu jarných mrazov.
KVITNUTIE – vinič kvitne koncom jari a začiatkom leta, šesť až dvanásť týždňov    po vypučaní. Kvitne zvyčajne okolo desať dní. Aby vinič dobre kvitol, je potrebné teplé, suché, a málo veterné počasie.
NASADZOVANIE PLODOV – okamžite po kvitnutí sa z opelených kvetov začínajú vytvárať plody. Nazýva sa to nasadzovanie plodov. Percento nasadených plodov závisí od odrody a počasia, ale zvyčajne sa pohybuje okolo 30 percent.
DOZRIEVANIE – v lete začínajú plody dozrievať. Obsah cukru v plodoch sa zvyšuje, hrozno začína meniť farbu a mäknúť. Tento proces sa nazýva véraison. Dobré počasie je životne dôležité pre proces dozrievania, ktorý pokračuje až do konca leta/začiatku jesene. Hneď ako plody dozrú, môže sa začať zber.