Sladké vína

 

     Najlepšie sladké vína nepotrebujú žiaden zásah vinára. Hrozno môže byť veľmi sladké preto lebo bolo neskoro zberané. Hrozno sa necháva vysychať na hrozienka na viniči. Sladké vína sa tiež môžu vyrábať z hrozna zámerne vysušeného po zbere. Strapce sa sušia zavesené od stropu až po podlahu. Francúzi majú svoje takzvané slamové vína, vyrobene z hrozna sušeného po zbere na slame.
    Hrozno, ktoré sa používa na výrobu botrytických vín, je zošúverené a koncentrované pôsobením ušľachtilej hniloby botrytis cinerea. Botrytída sa vo vinohrade objavuje za vhodných podmienok: za hmlistých rán a suchých, teplých popoludní.
    Ľadové vína sa vyrábajú z hrozna zmrznutého na viniči a zberaného až potom, keď teplota dosiahne -8 °C alebo menej počas najmenej 8 hodín. Zmrznuté hrozno sa jemne lisuje a vydáva koncentrovanú, sirupovú šťavu s veľmi vysokou hladinou cukru aj kyslosti preto, lebo voda vo forme ľadu ostáva v lise.
    Všetkými týmito spôsobmi sa dosahuje sladkosť vín prirodzenou cestou.