Vo vinohrade

 
    Môže to znieť čudne , ale mnohí výrobcovia vína len nedávno pochopili, aká dôležitá je pre kvalitu vína odroda viniča.
     V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia po nástupe vín z Nového sveta, ktoré vyburcovali Starý svet k zmenám, výrobcovia vína bez ohľadu na to, či vinič pestovali alebo nie, verili, že najdôležitejšie je vybavenie podniku a ich vlastné vinárske zručnosti. Takto alebo podobne sa rozmýšľalo v odvážnom, novom a vysoko technickom svete vína, no aj vďaka tomu sa víno stalo lepším a spoľahlivejším. Samozrejme sa časom ukázalo že žiadna múdra ani nápaditá výroba nemôže vyprodukovať dobré víno z priemerného hrozna alebo vynikajúce víno z menej dobrého hrozna.
    Novým heslom sa stalo „Víno sa vyrába vo vinohrade“.