Čírenie a Filtrovanie

 

     Kontakt s dubovým drevom pridáva vínu príchuť a komplexnosť, má však aj iné výhody. Pri dlho vyzrievaní v dubovom sude a pri pravidelnej dekantácií (prelievaní), víno potrebuje menej čírenia a filtrovania. Je to pozitívna črta, lebo čírenie a filtrovanie bez ohľadu na to, aké je pozorné a opatrné, vždy odstraňuje aj určité množstvo arómy, príchute a charakteru vína.
     Rozdiel medzi čírením a filtrovaním spočíva v tom, že pri prvom sa pridáva do vína číriaci prvok ako napríklad čerstvý vaječný bielok, bentonit, kazeín. Tieto čistiace prvky prejdú cez tekutinu, zachytia všetky pevné častice a nezanechajú žiadne zvyšky. Iný spôsob, používaný pri lacnejších vínach, je stabilizácia chladom a pridanie konzervačných látok, ako je kyselina askorbová a oxid siričitý.