Mletie/Šliapanie

 

Mletie

     Hlavným cieľom vinára je dostať čistú, čerstvú šťavu vytekajúcu z hrozna. Červené hrozno ide do mlyna, aby sa jeho šupka rozdrvila a odstránili sa stonky. Do lisu nejde skôr, ako po fermentácii. V tom je rozdiel medzi výrobou bieleho a červeného vína. Šťava v prípade bielych vín fermentuje bez šupky a v prípade červených vín so šupkou. Dužina takmer všetkých druhov modrého hrozna je bezfarebná, preto možno z modrého hrozna vyrobiť biele alebo ružové víno.

Šliapanie

     Ďalším spôsobom získavania muštu je šliapanie. Je to veľmi náročný, ale jemný spôsob a veľmi dobrá cesta na extrahovanie farby.
    Mimochodom šliapanie je dokonale hygienické. Priemerná noha je oveľa menej zaprášená než hrozno, ktoré do vinárskeho závodu prichádza.