Uskladnenie vína

 

    Ťažko oceniť dôležitosť dobrých podmienok na skladovanie. Ideálna teplota je 7 až 15 °C, pri nižších teplotách sa víno nepokazí, bude len pomalšie vyzrievať. Problémom sú vyššie teploty, kedy dochádza k rýchlejšiemu vyzrievaniu, čo nemá dobrý vplyv na kvalitu vína. Nie je dobré ak teplota kolíše, mala by byť nemenná.
    Dôležitá je aj vlhkosť vzduchu. V prisuchom vzduchu sa korkové zátky vysušujú a vpúšťajú do fliaš vzduch. Je dobré sa vyhnúť vibráciám, hlavne pri vínach s usadeninou.
    Nepriateľom vína je aj svetlo, predovšetkým ultrafialové a slnečné. Spôsobuje oxidáciu a starnutie ešte pred vyzretím. Čo sa týka pachov, musíme víno chrániť pred silnými zápachmi chemikálií.